Kakšen je doseg električnega kolesa?

Kakšen je doseg električnega kolesa?

Kot že naslov pove, bomo govorili o dosegu električnega kolesa oz. kolesa z baterijo. Tokrat še posebej omenjamo baterijo, sej je kapaciteta le te, najbolj povezana z dosegom, ki ga uporabnik ima. Obstajajo baterije z različnimi kapacitetami - več kot jo imajo, več energije je kolesarju na voljo za pomoč pri vožnji.

Specifikacije koles navajajo podatke kot so: 500, 625, 750, ali pa 625wh, 750wh. To so oznake kapacitete baterije. Oznaka 625 ali 625wh pomeni 625 watt-nih ur. Primer: ob obremenitvi 625 wattov bi takšna baterija zdržala približno eno uro. Ta podatek nam torej pove koliko časa baterija zdrži, ko je podvržena določenim obremenitvam.

Ostali dejavniki pa so vsi povezani s samim načinom uporabe. Kot smo vajeni že iz sveta avtomobilizma, na porabo vpliva način vožnje, teža avtomobila, pri večjih hitrosti pa tudi njegova oblika. Ker so opremljeni z motorji z notranjim izgorevanjem (bencin, dizel...) je veliko odvisno tudi od kvalitete, moči in ostalih lastnosti samega motorja. Teh razlik pri elektro motorjih na kolesih ni oz. so izjemno majhne. Tako ostanejo še razlike v samem načinu uporabe:

1. Lastnosti uporabnika. Na "porabo" energije močno vpliva teža uporabnika in dodatne opreme, ki je lahko naložena na kolo. Če je uporabnik težji, bo tudi motor potreboval več moči in s tem porabil več energije. V tem primeru se baterija izprazni hitreje, doseg pa se zmanjša.

Nasvet: Če kolesarite v paru s partnerjem oz. partnerko, lahko ob nakupu kolesa popazite na to, da sta kolesi enake izdelave oz. uporabljata enaki bateriji. Primer: V naši trgovini najdete samo kolesa z BOSCH-evimi motorji in baterijami, ki so v večini primerov med seboj kompatibilne. Ko izberete primerni kolesi za vsakega posebej se ob želji, da lahko bateriji v niujnih primerih tudi zamenjate, s prodajalcem posvetujte o kompatibilnosti le teh. Načeloma morata biti bateriji enakih kapacitet, možno pa je zadevo tudi predelati z adapterjem, tako, da sta dve bateriji različnih kapacitet enakih dimenzij. Tako se jih lahko enostavno zamenja kar med izletom. V primeru, ko težji uporabnik v istem času kolesarjenja porabi več baterije, se lahko bateriji zamenja. Če ujamete pravi moment, obe bateriji zdržita približno enako, predvsem pa je pomembno to, da si na ta način lahko podaljšate izlet.

2. Izbira trase: jasno je, da na doseg vplivata tudi teren in podlaga po kateri se vozimo. V kolikor bo trasa bolj hribovita, bo motor deloval z večjo močjo in tudi porabil več energije. Tako moramo računati na to, da bo doseg, ko se podamo "v hribe" občutno manjši od tistega, po bolj ravni trasi. Na porabo ima velik vpliv tudi sama podlaga. Če bo podlaga bolj gladka, bo motor obremenjen manj, kot na tehnično zahtevnejši podlagi. Torej, pri kolesarjenju po težjih terenih, lahko pričakujemo manjši doseg, kar pa načeloma ne vpliva na zadovoljstvo med vožnjo, v kolikor nam tak teren ustreza.

Nasvet: Če pričakujemo, da bo trasa dolga in zahtevna, se lahko že v začetku ture "lotimo" izziva na primeren način. Izbiremo lažjo stopnjo pomoči (npr. ECO) in poizkušamo večji del energije prispevati sami. Tako bomo v začetku malo bolj obremenili sebe in varčevali z baterijo. Vedno je bolje imeti nekaj "baterije" na zalogi, ki jo lahko uporabimo ko nam poidejo moči, saj je poganjanje električnega kolesa brez pomoči baterije, predvsem v klanec navzgor, lahko prava mora, saj ponavadi v takšni situaciji, tudi sami nismo več prav "sveži".

Če nam na neki točki izleta zmanjka moči in baterije, je verjetno izbrana trasa za nas pretežka ali pa je baterija "premajhna". V tem primeru svetujemo uporabo bolj ekonomičnih programov pomoči, ki varčujejo z baterijo, ob našem poganjanju pa tudi mi postanemo boljše pripravljeni Tako da se splača razmišljati o tem, da napredujemo tudi sami, ne le "večamo"  kapaciteto baterije.

3. Izbira kolesa: Kot pri navadnem kolesu, je tudi pri električnem tako, da nekateri tipi kolesa zahtevajo več napora. Če bomo s polnovzmetenim kolesom in širokimi gumami z grobim profilom, vozili po asfaltirani cesti, bo le-ta seveda porabil več energije, kot če bi se na takšno turo odpravili s trekking kolesom z ožjimi in gladkimi gumami. Sicer je prednost prvega ta, da nam omogoča vožnjo po težjih terenih, a vpliva na doseg ne smemo zanemariti. Kaj je komu bolj pomembno, pa bo presodil vsak sam.

4. Način vožnje: Z enakim kolesom, na enaki trasi se lahko baterija enake kapacitete različno izprazni, predvsem, če je trasa hribovita. Baterija nam bo hvaležna predvsem, če bomo izbrali nižjo, bolj ekonomično stopnjo pomoči. Poraba energije bo občutno manjša, naš napor bo malenkost večji, malo pa se bo zmanjšala hitrost s katero kolesarimo v klanec, a v kolikor je vaš namen uživanje na kolesu, ne pa podiranje osebnih rekordov, vam to ne bo predstavljalo večjega problema. Ko naletimo na strmejši klanec, bomo motorju najbolje "pomagali" s tem, da prestavimo v lažjo prestavo in obračamo pedala z višjimi obrati. Motor bo tako manj obremenjen, kasneje se bo pregrel in tudi poraba energije se bo zmanjšala. Če bomo vrteli bolj "na silo", bo motor trpel, izbubljal moč, pa tudi poraba energije bo večja. 

Nasvet: Za zahtevnejše ture lahko kolesu si lahko "pomagate" s tem, da več dela opravite vi in s tem prihranite nekaj energije. Sicer boste opravili nekaj več dela, a prihranek na bateriji bo vreden tega. Dolge ture, brez lastnega napora, ne obstajajo... Če boste v strmejši klancih spremljali motor, njegove obrate in zvok, boste ob izbiri lažje prestave takoj opazili, da se bolje odziva na vaše pedaliranje in lažje dodaja moč. Zato mu v klanec pomagajte z višjimi obrati in lažjim prenosom.

5. Vzdrževanje: Očiščeno kolo (predvsem veriga) bo lepše delovalo, pa tudi trenje je na očiščeni verigi precej manjše kot na zamaščeni. To rahlo vpliva tudi na doseg, a ne bistveno. Je pa na to uporabnike dobro opozoriti, saj vzdrževanje kolesa podaljšuje njegovo življensko dobo in izboljšuje samo delovanje kolesa.

 

Tako... več ali manj smo našteli vse dejavnike, ki se jih trenutno lahko spomnimo. Mogoče čez čas naletimo še na kakšno idejo za nasvet, ki ga bomo z veseljem delili z vami.

Vse skupaj je v videu strnil tudi naš Dan in pripravili kratek prispevek na temo, o kateri smo pisali: