ZIMA - ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE KOLESA
Mitja Tancik
Avtor:
Mitja Tancik

ZIMA - ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE KOLESA

ZIMA - ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE KOLESA
Skrb za kolo prinaša brezskrbno in prijetno kolesarjenje

 

Zima, sol na cesti in kolo?
Večina »normalnih« kolesarjev je mnenja, da to ne gre skupaj.
No tisti malo bolj »zmešani« pa pravimo: seveda gre! 

Kolesari se 12 mesecev na leto, ne glede na letni čas, sneg ob cesti, sol in ostalo nesnago, ki je pozimi prisotna, na vse zadnje se lahko odpravimo na kolesarjenje, tudi na našo lepo obalo.

Kolesa so bila  v preteklosti narejena iz železa oziroma jekla in so bila podvržena hitremu rjavenju. Danes, so kolesa in njihovi deli, narejeni iz aluminija in karbona, in je odpornost koles malo boljša. Vsekakor pa tudi aluminij oksidira in kolo, oziroma njegovi deli postanejo »zarustani«, to pa pomeni, da kolo ne deluje, deluje slabše ali pa se skrajša življenjska doba posameznih delov. Menjalnik ne dela tako kot je treba, veriga rožlja, v gonilnem ležaju se pojavi pokanje in še kaj. Uporabniki, lahko storimo marsikaj, da preprečimo negativne učinke, ki jih na kolo ima zimska vožnja. Najpomembnejše je, da kolo vedno po vožnji operemo ali vsaj splaknemo s tekočo vodo, tako bomo preprečili razjedanje soli, ki se je med vožnjo nabrala na kolesu. To je prvi korak, ki pa še zdaleč ni dovolj, čeprav bi večina kolesarjev samo s tem početjem, za kar nekaj časa podaljšala življenjsko dobo gibljivih delov na kolesu. 

Vendar pa je za optimalno delovanje in zaščito kolesa tudi ob naslednji vožnji po soli zelo pomembno, da vse gibljive dele na kolesu dobro namažemo oziroma impregniramo s silikonskim sprejem kot je naprimer MUC OFF MO-94.

MUC OFF MO94

Deli na kolesu, ki jih je potrebno namazati so: veriga, zadnji menjalnik, prednji menjalnik, zavorne ročice, prestavne ročice, reže ob krmilnem ležaju, stik med vodili sedeža  in sedežno oporo, zavorne čeljusti (velja za V brake in cestne zavore, nikakor ne čeljusti disk zavor), nekoliko pa lahko namažemo tudi reže pri ležaju pedal. V poletnih mesecih se za mazanje verig lahko po večini uporablja le maziva v spreju, v teh zimskih - mokrih in slanih razmerah, pa lahko poleg spreja za verigo uporabimo tudi mazivo – olje za zahtevne vremenske razmere, v žargonu ga imenujemo WET LUBE ali še bolje WET LUBE Ceramic.

MUC OFF WET ceramic lube

Ta ima malenkost bolj gosto osnovo in ga voda ter sol težje spereta, seveda pa to pomeni, da tudi mi težje operemo verigo, zato je v primeru čiščenja kolesa, ki je namazan s tem mazivom, nujno uporabljati razmaščevalec, ki ga sicer priporočamo tudi pri običajnem čiščenju. Največ kolesarjev, tudi tekmovalcev, uporablja čistila kot sta Meglio ali Trim limona, ki ga lahko kupimo v večini super marketov v Sloveniji, a je potrebno upoštevati, da so ta čistila »agresivna« in niso izdelana namensko za pranje koles, tesnil, laka, usnja in drugih penastih ali podobnih delov. Tako vam priporočamo uporabo namenskega čistila za pranje koles kot je naprimer MUC-OFF čistilo.

MUC OFF nano čistilo

Z njim popršimo celotno kolo, torej okvir, pogonski sistem, obroče, gume in vse ostalo, pustimo 3-5min in splaknemo s tekočo vodo iz vrtne cevi. Pri odstranjevanju bolj trdovratne umazanije na pogonskem sklopu, si pomagamo še z namenskim razmaščevalcem, ki bo hitreje in brez dolgotrajnega drgnjenja razgradil trdo, staro maščobo. Za ta del lahko uporabite naprimer MUC-OFF Degreaser ali pa Chain cleaner. Odsvetujemo vam uporabo visokotlačnih vodnih čistilcev, saj ti potisnejo vodo v ležaje in jih s tem uničujejo material, raje se tistih malce bolj skritih mest lotimo s krtačo ali gobo in jih še fizično nekoliko podrgnemo, da niso očiščena samo »od daleč«. Ko je kolo dodobra splaknjeno, ga ni potrebno spihovati ali sušiti. Najprej natančno zaščitimo disk zavore, tako čeljust, kot celotni zavorni rotor (za to lahko uporabite staro čisto majico ali pa namenska pokrivala za zavore MUC OFF pokrivalo za disk zavore).

MUC OFF pokrivalo za disc zavore

Ko smo prepričani, so zavorni rotorji in čeljusti zaščitene, lahko začnemo z nanašanjem spreja. Za to lahko uporabite različne spreje, pri MUC OFF-u v ta namen ponujajo kar 3 različne produkte: MO-94, Silicone shine in Bike protect. Katerega koli od naštetih produktov nanesemo na celotno kolo, pogonski sklop zobnike in verigo, menjalnik /-e, vzmetenje, okvir, sedežno oporo, ročice prestav in zavor, če želite poskrbeti tudi za obroče in plašče, pa sprej popršimo tudi po njih, a le po straneh plaščev, ob tem pa bomo zadeli tudi obroče.

 

Ko je postopek zaključen, kolo pustite nekaj ur in voda bo odtekla, gibljivi deli pa bodo podmazani in zaščiteni, seveda pa lahko odvečno vodo tudi obrišete s kolesa s čisto krpo. Na koncu odstranite krpe, s katerimi ste zaščitili zavore in namažite verigo. Če boste vozili v dežju in blatu lahko uporabite  MUC OFF wet lube ali premium MUC OFF wet ceramicče pa bodo razmere suhe, pa zadostuje mazivo za suho  MUC OFF Dry lubeZa tiste uporabnike, ki vozijo polno vzmetena kolesa, pa je zelo priporočljivo, da drsnike vzmetenja namažejo z namenskim mazivom za vzmetenje MUC OFF Silky,

MUC OFF Silky mazivo za vzmetenje

ki zagotavlja bolj tekoče delovanje vzmetenja (saj zato ga tudi imamo da deluje in blaži udarce), hkrati pa ga tudi zaščiti pred umazanijo in obrabo. S tem početjem, se podaljša tudi čas do naslednjega servisa vzmetenja.

Na nekaj več kilometrov, pa je potrebno namazati tudi pletenice in bovdne menjalnikov in zavor (to ne velja za disk zavore), saj rjavijo samo pletenice, ki se tako uničujejo. Tistim, ki uporabljajo kolo pozimi svetujemo, da spomladi peljejo kolo na servis, kjer se opravi menjava bovdnov in pletenic, saj te, ne glede na pogostost vzdrževanja, praviloma v eni zimi odslužijo in ne opravljajo več svoje naloge tako dobro kot nove. Tako dobimo še en razlog več, da malce poškilimo h kolesom z elektronskimi prestavami, kjer teh težav ni.

Vsekakor pa velja pri vzdrževanju kolesa pozimi pregovor »več kot daš več imaš«

PA NA HITRO PONOVIMO:

ČIŠČENJE

KORAK 1: Popršite razmaščevalec BIO chain Cleaner po verigi in zobnikih.
KORAR 2: Splaknite celotno kolo z vodo.
KORAK 3: V celoti popršite kolo z Nano Bike Cleanerjem – Čistilom za kolo
KORAK 4: Z mehko ščetko podrgnite dele z bolj trdo umazanijo.
KORAK 5: Počakajte 3-5 minut da Bike Cleaner naredi svojo čarovnijo.
KORAK 6: Splaknite kolo s tekočo vodo in pazite, da ne pršite preveč od blizu okoli delikatnih predelov kot so ležaji.
KORAK 7: Očistite disc zavore z Disc cleaner-jem in obrišite vso umazanijo, prah in saje.

ZAŠČITA

KORAK 1: Namestite pokrivala za disc zavore tako da jih popolnoma prekrijete in spreji ne bodo leteli po zavorah.
KORAK 2: Popršite celotno kolo s sprejem MO 94, da izpodrine vodo in zaščiti dele.
KORAK 3: Obrišite ostanke spraja in vode. 

MAZANJE

KORAK 1: Vrtite pedala nazaj in nanesite vaše izbrano mazivo (WET ali DRY) na verigo.
KORAK 2: Obrišite odvečno nanaešeno mazivo.
KORAK 3: Počakajte vsaj 15 minut predno greste na vožnjo. Za najboljše rezultate pa pustite kolo počivati do jutri.

energijabikes.com

Foto&video: https://muc-off.com/