Menjava blokejev pedal
Mitja Tancik
Avtor:
Mitja Tancik

Menjava blokejev pedal

Kot vsak resen kolesar, še posebej pa tisti, ki se letno spogleduje s 4 mestno številko opravljenih kilometrov, se večkrat letno srečam s težavo obrabljenih zapenjalnih ploščic pedal, po kolesarsko »blokejev«. Ploščice cestnih pedal, ki so izdelane iz plastike in tudi izpostavljene na podplatu med hojo, se obrabljajo veliko hitreje od ploščic MTB pedal, ki imajo praviloma majhno kovinsko ploščico, ki je skrita v podplatu in se med hojo ne obrablja. Za njihovo menjavo obstaja več načinov in tudi lepo število različni naprav, ki omogočajo kolesarjem in njihovim serviserjem zelo precizno nastavitev. Vsi seveda nismo deležni take pozornosti in moramo za vse poskrbeti sami, brez naprav, brez serviserjev, tako s preprosto kmečko pametjo in tak način menjave vam predstavljam v nadaljevanju. Ko opazimo, da so naše ploščice obrabljene, zdrsane in je njihova debelina precej stanjšana, jih je potrebno zamenjati, saj obstaja velika možnost, da nam noga uide iz pedala ravno v trenutku, ko je to najmanj primerno, recimo med šprintom hitro lahko pride tudi do padca. Menjave ploščic se lotimo v naslednjih korakih.

Menjava blokejev pedal

Potreben material za opravilo (na levi sliki spodaj):

  • nove ploščice (blokeje) 
  • pisalo, ki bo jasno pustilo vidno sled na podplatu čevlja
  • izvijač s primerno glavo (križno, navadno) odvisno od proizvajalca "blokejev" ali 6 kotni ključ "imbus"

Orodje, ki ga potrebujemo za menjavo pedal na kolesarskih čevljih.

Postopek menjave

  1. Vzamemo čevlje, s pritrjenimi starimi ploščicami in s pisalom obrišemo ploščico ob straneh, z leve in desne, ter ob spodnjem robu. Določeni proizvajalci, imajo na straneh ploščic označeno tudi sredino ploščice s črtico. Ta nam še dodatno pomaga pri nastavitvi in jo ravno tako zarišemo na podplat (slika desno zgoraj).
  2. Z izvijačem odvijemo vijake stare ploščice in jo odstranimo. V kolikor je pod ploščico nabrana umazanija, le to očistimo (slika desno zgoraj).
  3. Na podplat položimo novo ploščico z novimi vijaki (slika levo spodaj). Rahlo jih privijemo, le toliko, da ploščica pride v oprijemljiv stik s podplatom. Ploščico natančno nastavimo, da se popolnoma ujema z zarisanimi črtami, ki označujejo položaj stare ploščice (slika desno spodaj).
  4. Z izvijačem izmenično privijamo vse tri vijake, postopno vsakega za en obrat. To je pomembno, saj se ploščica, ko privijemo samo en vijak do konca, vedno premakne in postopek nastavitve moramo ponoviti. Ko so vsi vijaki dobro priviti, smo z menjavo ploščice pri koncu in pripravljeni na nadaljnjo uporabo. Tistega, ki označbe položaja ploščic motijo, jih lahko po končani menjavi odstrani z alkoholom.

Najprej skrbno zabeležimo položaj v katerem so nameščeni obstoječi blokeji na čevljih, da bomo lahko kasneje "prekopirali" pozicijo le-teh. Nato lahko odvijemo vse tri vijake in odstranimo stare blokeje.

Po odstranitvi starih blokejev, je čas za namestitev novih. Zarisan položaj nam pomaga, da nove blokeje namestimo natančno na mesto, kjer so bili stari. Namestimo vijake in jih postopoma privijamo izmenično enega za drugim. Nikoli posameznega v celoti.

Ko smo nove blokeje namestili, še enkrat preverimo položaj na čevljih. V kolikor se popolnoma ne prilegajo zarisanemu položaju starih blokejev, vijake rahlo popustimo in z prsti ponovni poskušamo ujeti pravi položaj.

Menjava MTB blokejev

Opisan postopek je prikazan pri menjavi ploščic cestnih pedal. Menjava ploščic MTB pedal, se opravi po enakem postopku, morda je potrebno malo več preciznosti in mehka roka ob zategovanju vijakov, saj ima MTB ploščica le dva vijaka in se med zategovanjem hitreje premakne iz želene pozicije.