V zimskem času kolo ali smuči?

V zimskem času kolo ali smuči?

V zadnjih dneh veliko poslušamo in beremo o mili zimi in težavah, ki jih imajo smučišča po Evropi, zaradi pomanjkanja snega. Energetska kriza, draga elektrika in ostali stroški pa še dodatno otežujejo izdelavo umetnega snega oz. ga delajo tako dragega, da računice na koncu enostavno ni.

Problem se sicer nakazuje že kar nekaj časa, saj so se nekatera smučišča že davno začela ukvarjati s poletno sezono, ki pa je vsako leto bogatejša in marsikje že presega prihodke zimske sezone. Kar pa je za nas, kot kolesarstvu predano "družino", najbolj zanimivo, je to, da večino poletne sezone predstavlja kolesarjenje, ki pa se marsikje že krepko zajeda tudi v čas, ko bi morala biti zimska sezona v polnem teku. In tako te dni poslušamo ideje o tem, da bodo na smučiščih izgradili nove proge za kolesa, ponekod so to že naredili in tudi v teh dneh marsikje namesto smučanja ponujajo kolesarske aktivnosti.

Tako je že marsikdo pozimi pomislil, da bi šel namesto na smuči, rajši kolesarit. Pri vsem tem pa je zanimivo dejstvo to, da so razmere za kolesarjenje v dolini ponavadi veliko primernejše, kot v hribih, kjer se nahaja večina smučišč. Če smučišča sredi zime odpirajo kolesarske poti, to pomeni, da so v dolini, kjer nas večina prebiva, razmere za kolesarjenje že nekaj časa ugodne in bodo ugodne tudi dlje časa, kot bodo v hribih. Tako lahko kolesarjenje mirno razglasimo za celoletni šport, saj z nekaj primerne opreme, tudi pozimi večinoma ni ovir za kolesarjenje in krog ljudi, ki pozimi posegajo po kolesih, se vztrajno širi.

Pri vsem tem pa moramo ponovno opomniti na prednost električnih koles, ki ravno v takšnih obdobjih prinašajo največ prednosti. Pozimi smo vseeno na kolesu precej manj kot poleti in tako se nam zgodi, da naša pripravljenost ob lepem vremenu ni na ravni, ki smo jo vajeni s poletnih dni. Tako nam lokalni hrib kar naenkrat predstavlja pretežko oviro, kar pa mnogokrat pripelje do zmanjšane motivacije in izpada tako zelo koristnega gibanja v zimskem času. Tako tudi za zimski čas izbira kolesa igra pomembno vlogo, pri čemer pa vam bomo v naši trgovini z veseljem pomagali.

Za tiste bolj redne in aktivne je seveda klasično kolo, brez pomožnega pogona, več kot odlično. Tam večjo vlogo pri izbiri igra tip poti, po katerih se bomo vozili. Večina kolesarjev v zimskem času prisega na kolesarjenje izven asfaltiranih poti, zato posegajo po gorskih kolesih ali pa gravel kolesih oz. ciclo cross kolesih, ki so namenjena za vožnjo po makadamskih cestah. Tisti bolj občasno aktivni pa bodo gotovo veseli pomoči električnega motorja, saj jim bo znatno pomagal pri doseganju cilja oz. vrha priljubljenega hriba. Tisti bodo svojo izbiro našli predvsem v ponudbi električnih koles na naši strani.

Ena velika prednost kolesarjenja, ki je še nismo omenili, pa je ta, da je kolesarjenje praktično brezplačno. Vožnje po cestah in kolesarskih poteh nam ne bo nihče zaračunal in kar z gotovostjo lahko trdimo, da je to precej cenejši šport od smučarije.