Električno kolo: značilnosti in uporabne informacije
Energija
Avtor:
Energija

Električno kolo: značilnosti in uporabne informacije

Električno kolo: značilnosti in uporabne informacije
CUBE Reaction Hybrid je serija najbolj priljubljenih električnih koles v naši ponudbi
Električno kolo: značilnosti in uporabne informacije
CUBE Nuride je odlična izbira za kombinirano vožnjo po mestu in naravi. Easy entry oblika je priljubljena predvsem pri nežnejšem spolu.
Električno kolo: značilnosti in uporabne informacije
Za tiste z željo po več akcije, je predvsem zanimivo kolo CUBE Stereo Hybrid 140 SLX

Električno kolo, da bo vožnja bolj zabavna, udobna in daljša

Električno kolo pridobiva na popularnosti tako kot športni rekvizit, kot tudi prevozno sredstvo, vse bolj tudi v Sloveniji, saj je njegova uporabnost izjemna, zadnja leta pa je bilo tudi na dizajnu in izgledu narejeno ogromno napredka. Zagotovo so tovrstna vozila oz. športni rekviziti, dobra popotnica, da se boste pogosteje in lažje odločili za vadbo.

Pomoč motorja vam bo na eni strani nudila nekaj "potuhe", a vas bo po drugi strani s tem opogumila in dodatno spodbudila za vadbo, ali pot v službo s kolesom, namesto avtom. Ko boste v dvomih, ali ste pri močeh za hitro turo, bo odločitev z vrhunskim električnim kolesom nedvomno lažja.

Električna kolesa ne bodo vozila namesto vas

Za električno kolo večkrat slišimo, da ni »pravo«. Nepoznavalci so namreč prepričani, da posamezniki za vožnjo na njem ne potrebujejo svoje energije. A v resnici je ta misel daleč od resnice.

Električno kolo ima poleg ogrodja, pedal, gum in vsega ostalega, kar najdemo na klasičnih kolesih, tudi:

-          pomožni motor,

-          baterijo, ki tega poganja oz. napaja, ter

-          računalnik, ki vse skupaj upravlja in nadzoruje.

Vsi ti elementi, s pomožnim motorjem na čelu, uporabniku le pomagajo pri telesni aktivnosti in poskrbijo, da lažje obvladuje težje napore. Samo kolo ne bo nikoli delovalo brez vložka uporabnikove energije, saj pomoč motorja odmerja sorazmerno z močjo, s katero uporabnik vrti pedala kolesa. Stopnje te pomoči se sicer lahko nastavljajo med vožnjo, s pomočjo računalnika na krmilu, a kolo samo ne bo nikoli vrtelo pedal.

Tako je električno kolo tip vozila, ki bo vedno zahtevalo vložek energije s strani uporabnika in ga na nek način za vložen trud nagradilo in mu pomagalo. Kar bo uporabnika še dodatno spodbudilo k "delu", hkrati pa mu nudilo določeno mero opore za primer, ko energije zmanjka. Takrat si s pomočjo motorja lahko pomagamo pri doseganju cilja. Res pa je, da je mera tega odvisna predvsem od nastavitev za katere se odloči vsak posameznik sam ter tudi od izbrane trase.

Lahko bi torej rekli, da električno kolo telesno aktivnost nekoliko poenostavi ali olajša, vožnjo na njem pa naredi udobnejšo. Ker vam pri vožnji pomaga tudi pomožni motor, se na tovrstno telesno aktivnost lahko podate tudi v slabših razmerah, ko je potrebno kolesariti proti vetru ali je pred vami velik izziv v obliki strmega klanca. Vse te ovire so z vrhunskim električnim kolesom Cube videti manjše in hitreje premagljive.

Najboljša električna kolesa delujejo trajnostno

Ravno zaradi tega, ker ni motorno, je to še vedno trajnostno vozilo, s katerim bo vaša vožnja zagotovo bolj zabavna, na izbrani destinaciji pa boste hitreje. Moč motorja lahko namreč doseže hitrost 25 km/h, potem pa se stopnja pomoči začne izklapljati.

Najvišja dovoljena hitrost do katere lahko tovrstna kolesa uporabljajo pomoč motorja, je namreč zakonsko omejena na 25kmh. To pa ne pomeni, da se s kolesom ne da peljati hitreje. Kot z vsakim klasičnim kolesom, se boste tudi z električnim lahko peljali hitreje, le pomoč motorja se bo izklopila pri omenjeni hitrosti. In seveda vklopila nazaj, ko bo hitrost padla pod omenjenih 25km/h.

Kaj ga torej dela za trajnostnega? Predvsem dve stvari. Tovrstna vozila nimajo izpustov in tako ne povečujejo stopnje ogljičnega odtisa v okolje. Enako pomembno pa je tudi to, da je baterije, ki se nahajajo v njih, mogoče reciklirati. Torej je zares najboljše električno kolo, tako za tistega, ki ga uporablja, kot za naravo.

 

Vrhunska električna kolesa po vašem okusu: kaj morate vedeti, preden izberete?

Ko boste izbirali svoje si morate najprej odgovoriti na tri vprašanja:

-          za kaj oziroma na kakšni podlagi ga boste uporabljali;

-          kakšna naj bo zmogljivost baterije za vaše potrebe in

-          kje naj se nahaja pomožni motor.

Šele, ko boste poznali vse te odgovore, boste lahko izbrali pravo zase. Seveda pa vam bomo pri tem z veseljem pomagali tudi mi.

 

Najboljša električna kolesa so odvisna od podlage, na katerih jih boste uporabljali

Električna kolesa so običajno razdeljena na:

-          takšna, ki se uporabljajo v mestih (mestna),

-          takšna, ki so namenjena daljšim turam (trekking),

-          takšna, ki jih lahko označimo za cestna ter

-          gorska.

Vsaka od vrst ima še dodatne podvrste, vaša izbira pa je odvisna od vaših potreb. Različne vrste imajo namreč tudi različne lastnosti. Govorimo tako o sami obliki vozila kot o njegovih delih. Predstavitev vseh možnih oblik vrhunskih električnih koles Cube bi bila preobsežna, da bi jih strnili v en zapis, zato bomo veseli vsakega vprašanja, na katerega bomo z veseljem odgovorili. V praksi pa največ prodanih gorskih električnih koles, saj se jih lahko uporablja tudi kot trekking kolesa, z nekaj dodatne opreme, kot so blatniki in prtljažnik, pa tudi kot mestna kolesa.

 

Vrhunska električna kolesa morajo imeti tudi kakovostno baterijo

Omenjeno električno kolo Cube, vam bo kot trajnostno vozilo zares dobro služilo le, če ga boste lahko uporabljali dolgo časa. Ne govorimo le o dolžini posamezne vožnje, temveč tudi o splošni življenjski dobi. To, kako dolgo vam bo le-to služilo, pa je odvisno predvsem od kvalitete izdelave in vzdrževanja. Tako pri kvaliteti električnega kolesa, kot pri vzdrževanju, pomembno vlogo igra tip vgrajene baterije.

Danes je večina najboljših električnih koles opremljenih s sodobno litij-ionsko ali litij-polimerno baterijo. Te imajo sicer manj težav s tem, da bi se spraznile same od sebe, kot so imele nekdaj bolj uporabljane nikelj-metal-hidridne (NiMH) baterije. Baterije boljših proizvajalcev, kot je npr. BOSCH, s katerimi so opremljena vsa kolesa v naši ponudbi, so opremljene z odličnimi nadzornimi sistemi (BMS), ki nadzorujejo delovanje baterije, njeno praznjenje in polnjenje. Ob morebitnih nepravilnostih lahko sistemu javijo napako, ob kritičnih nepravilnostih lahko baterijo tudi izključijo, kar je bistvenega pomena za varnost.

Baterija je najdražji element električnega kolesa in jih velja nameniti posebno pozornost. Kar se tiče vzdrževanja, je predvsem pomembno, da je ne izpostavljamo prekomernim virom vode (npr. vožnja na prtljažniku avta po avtocesti ob hudem nalivu, ali pa pranje kolesa z močnim pritiskom) in pa prenizkim temperaturam. V zimskem času, ko je kolo shranjeno in čaka na novo sezono, priporočamo, da le-to čaka na mestu, ki ni prehladno. Temperature blizu ledišča so že lahko problematične.

Zmogljivost baterije je običajno nekje med 300 in 750 Wh, a je za določitev dosega kolesa pomembnih še kar nekaj dejavnikov. Prvi je ta v kombinaciji s kako močnim motorjem bo ta baterija delovala. Potem je pomembna seveda teža uporabnika, izbira trase (trasa z več vzponi, bo baterijo prej izpraznila, pa tudi slab teren bo od baterije zahteval več - npr. gozdne vlake v primerjavi z asfaltom), predvsem pa stopnja energije, ki jo uporabnik sam vlaga. Na koncu ima nekaj vpliva tudi temperatura ozračja, pa pnevmatike in podobne podrobnosti. Zato je določitev točnega dosega praktično nemogoča. 

Zmogljivejše baterije so seveda dražje in zato zdržijo dlje časa. To pa ni pomembno le zaradi tega, ker vam bo takšno električno kolo lahko služilo za daljše ture, temveč tudi zato, ker baterije ne bo potrebno tolikokrat polniti, četudi se boste vozili na krajše razdalje. Včasih baterijo pozabite napolniti in tako bo večja baterija v takem primeru še vedno nudila dovolj kapacitete, da opravite novo turo. Ni pa skrivnost niti to, da lahko skozi leta kapaciteta baterije upada. Z večjo baterijo bo minilo dlje časa, da bo prišlo do stanja, da le-ta ne bi bila več uporabna in bi morali razmišljati o zamenjavi. 

 

Pomembna je tudi pozicija motorja na električnem kolesu

Kako dobro se bo vozilo vaše vrhunsko električno kolo je odvisno tudi od pozicije pomožnega motorja. Ta se lahko nahaja:

-          spredaj,

-          zadaj ali

-          na sredini.

Pomožni motor je torej lahko vgrajen v pesto sprednjega ali zadnjega kolesa, lahko pa se nahaja na sredini, med pedali.

Najboljše električno kolo je tisto, ki ima pomožni motor vgrajen na sredini. Takšna pozicija ustvarja tudi najbolj naraven občutek vožnje in ne spreminja težišča kolesa, čeprav je le-to težje. Same lastnosti vožnje bodo ostale zelo podobne. Predvsem je to pomembno pri gorskih električnih kolesih. Posledično je takšno kolo tudi najdražje, saj zahteva veliko prilagajanja okvirja in ostale opreme, kot npr. močnejši verižniki, močnejša veriga, pesto kolesa itn...

Prednost ostalih dveh sistemov je predvsem v nižji ceni in pa možnosti nadgradnje klasičnega v električno kolo. V naši trgovini se sicer s takšnimi vrstami električnih koles ne ukvarjamo.

Ko govorimo o pomožnem motorju, ki je vgrajen v zadnji del kolesa, gre običajno za takšnega, ki je nameščen v zadnjem pestu kolesa. Pri takšnih uporabi je prednost, da pod dodatno obremenitvijo niso veriga in verižniki, pa tudi ta, da se lahko kolo naknadno predela v električno. Slabost sistema je ta, da je celotna teža skoncentrirana na zadnjem kolesu, kar precej podre uravnoteženost geometrije in samo vožnjo. Za vsaj malo bolj resno vožnjo z gorskim kolesom po terenu, je tak sistem neprimeren.

Najcenejše električno kolo pa ima pomožni motor vgrajen spredaj. Podobno kot pri prej omenjenemu, le da se celotna teža koncetrira spredaj, kar je za lastnosti vožnje še slabše. Takšen tip vgradnje včasih vidimo na kakšnim namenskih mestnih kolesih, npr. za namen dostave ali podobno. Za rekreacijo pa se tega sistema nikoli ne uporablja.